به‌عنوان مثال آیا هرچه عدد مگاپیکسل در دوربین‌ها‌ی موبایل بیشتر باشد، کیفیت عکس‌ها بالاتر می‌رود؟ یا به‌عبارت ساده‌تر آیا دوربین دوازده مگاپیکسلی بهتر از دوربین هشت مگاپیکسلی است یا این فقط یک تکنیک تجاری برای فروش بیشتر است؟ برای بررسی موضوع بهتر است ابتدا نگاهی به تعریف مگاپیکسل بیندازیم.
** مگاپیکسل چیست؟
عکس‌های دیجیتالی از هزاران پیکسل تشکیل شده‌اند که در کنار هم تصویر را تشکیل می‌دهند. به این ترتیب یک مگا‌پیکسل به معنای آن است که دوربین شما قادر به ثبت یک میلیون پیکسل در هر تصویر است، بنابراین دوازده مگاپیکسل به معنای امکان ثبت دوازده میلیون پیکسل در هر تصویر است.
حال سوال این است که اصولا برای داشتن یک عکس خوب به چند مگاپیکسل نیاز داریم؟
پاسخ به این سوال به کاربرد عکس بستگی دارد، اگر می‌خواهید عکس مورد نظر را در کامپیوتر خود ذخیره کرده و آن را ببینید یا اگر قصد دارید آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید به یک تا سه مگاپیکسل نیاز دارید؛ با توجه به اینکه اغلب مانیتورها فقط توانایی نمایش یک میلیون پیکسل (یا یک مگاپیکسل) را دارند.
اما اگر می‌خواهید عکس خود را در اندازه 25×20 سانتیمتر چاپ کنید، به دوربینی پنج مگاپیکسلی و برای چاپ عکس در سایزهای 36 ×30 و بزرگ‌تر به هفت مگاپیکسل احتیاج خواهید داشت.
** کاربرد مگاپیکسل چیست؟
کاربرد مهم مگاپیکسل در نشان دادن جزییات و همچنین کراپ کردن تصاویر است، حالتی را در نظر بگیرید که سوژه عکاسی شما در موقعیت مناسبی از تصویر قرار ندارد، دوربین با مگاپیکسل بالا با ایجاد فضای کافی این امکان را به شما می‌دهد تا عکس مورد نظر را اصلاح کنید یا زمانی که عکس شاهکاری گرفته‌اید و تمایل دارید آن را تا جایی که امکان دارد بزرگ کرده و چاپ کنید، در اینجا با مگاپیکسل بالا می‌توانید این کار را به‌راحتی انجام دهید.
توجه داشته باشید که در این موارد نیز نیازی به بیش از هشت مگاپیکسل نخواهید داشت، پس با این تفاسیر تلاش کمپانی‌ها‌ برای بالا بردن عدد مگاپیکسل در دوربین گوشی‌ها‌ی جدید خود برای چیست؟
به‌طور خلاصه ثبت یک عکس خوب به جنس و سایز لنز به‌کار رفته در دوربین اصلی، حسگر نور، سخت‌افزار پردازش تصویر و نرم‌افزاری که بین این اجزا ارتباط و هماهنگی برقرار می‌کند، بستگی دارد.
** چرا سنسور دوربین اهمیت دارد؟
هم عکاسان آماتور و هم عکاسان حرفه‌ای؛ هردو بر سر اینکه سنسور نور جزو مهم‌ترین اجزای تشکیل‌دهنده دوربین در ثبت یک عکس باکیفیت است اتفاق نظر دارند. کلیدی بودن این عنصر از این جهت است که وظیفه دریافت نور و ثبت آن بر عهده این قسمت از دوربین است، به‌طوری که اگر نوری وارد سنسور نشود هیچ عکسی هم نخواهیم داشت.
وقتی که نور از لنز دوربین عبور می‌کند به طرف سنسور هدایت می‌شود. همزمان با ورود نور به سنسور تمامی اطلاعات مورد نیاز نیز دریافت می‌شود و به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌شوند و در اختیار پردازنده تصویر قرار می‌گیرند و پس از پردازش، تصویر نهایی ایجاد می‌شود.
نقش سنسور به‌قدری حیاتی است که اگر این قطعه از کیفیت خوبی برخوردار نباشد، دیگر اهمیتی ندارد که چه تعداد پیکسل در آن به‌کار رفته است و این یعنی حتی عدد مگاپیکسل بالا نیز مشکلی را حل نمی‌کند؛ بنابراین کیفیت عکس به سایز سنسور، اندازه و تعداد پیکسل‌ها بستگی دارد.
** چرا مشکل حل نمی‌شود؟
از اینجا می‌توان دریافت که چرا بعضی از دوربین‌ها‌ی هشت مگاپیکسلی نسبت به دوربین‌ها‌ی ۱۳ یا حتی ۱۶ مگاپیکسلی برتری دارند و به اهمیت رابطه تعداد پیکسل‌ها‌ و اندازه فیزیکی حسگر نور پی برد. حال سوال این است که چرا کمپانی‌ها‌ با افزودن براندازه سنسور مشکل را به‌راحتی برطرف نمی‌کنند؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت به‌دلیل تمایل روزافزون مصرف‌کنندگان به داشتن گوشی‌های سبک‌تر و باریک‌تر افزایش اندازه سنسور کار ساده‌ای نیست، اما در عوض بالابردن عدد مگاپیکسل چندان پیچیده به‌نظر نمی‌رسد و این دلیل روی‌آوردن شرکت‌ها به استفاده از پیکسل‌های بیشتر در سنسور و جلب نظر مشتری‌ها است.
بنابراین امروزه توجه به میزان مگاپیکسل برای تعیین کیفیت دوربین گوشی‌ها‌ی هوشمند کار عاقلانه‌ای به‌نظر نمی‌رسد. برای انجام یک انتخاب مناسب باید به مجموعه‌ای از فاکتورها توجه داشت. اما از آنجا که بیشتر شرکت‌ها‌ مشخصات سخت‌افزاری دستگاه خود را منتشر نمی‌کنند و اگر هم منتشر کنند به دلیل دربرداشتن اطلاعات فنی ممکن است برای همگان قابل درک نباشد، برای تهیه یک گوشی با دوربین دلخواه، بهتر است به بررسی عکس‌هایی که توسط دوربین گوشی ثبت‌شده، پرداخت.